TON BUYZEN EN JAN ERNEST

Wie is er niet groot geworden met duiven van Jan Ernest.

Al sinds jaar en dag wordt er gesproken en geschreven over het Steenbergse Fondras. Hier ligt de bakermat van de moderne fondduif. Zo rond de tweede helft van de vorige eeuw kampten in Steenbergen A. v.d.Wegen, A. Lightenberg, J.de Weert en Jan Ernest met elkaar.

Daar waar de concurrentie groot is ligt de lat hoog.  Het is er onderdoor gaan of er met kop en schouder boven uitsteken om steeds weer met de besten mee te kunnen gaan. De duiven van Jan Ernest waren destijds al bovengemiddeld. De laatste decennia is dat nog steeds zo. Daarnaast blijkt dat zijn duiven een meer dan bijzondere nakweek hebben.

Wie is er niet groot geworden met duiven van Jan Ernest?
- Barcelona 2009. Gewonnen door Martin en Wim van Houten uit IJsselsteijn met hun 4 jarige nestduivin Nellie. Deze duivin heeft in haar afstamming Jan Ernest.
- Barcelona 2008. Op een afstand van 1354 km wint de “308” van Auke Smid de vijfde plaats nationaal met een doffer, wederom in de afstamming Jan Ernest.
- Barcelona 2006 de vierde plaats nationaal door Walter van der Meulen die in 2006 ook een eerste en tweede provinciaal Montauban won, daarvoor ook een 11de nationaal ZLU, een eerste nationaal Dax, eerste nationaal Bordeaux 2005, etc. zijn hok is opgebouwd met het soort van Jan Ernest.
- St Vincent 2006. 30ste nationaal door Harry Lukassen met de “619”. De “619” vloog in 2006 ook de 24ste nationaal Mont de Marsan, naast 80ste Bergerac tegen 2534 duiven en 195 tegen 1955 d. De “619” is een kruising  met 50% Jan Ernest.
- Barcelona 2006 internationaal plaats 10 bij Werner en Bernd Kreuer met hun Golden Barcelona Jan. Zij hebben hun hok opgebouwd met duiven van Jan Ernest    
- De Smeyter-Restiaen met een eerste internationaal Perpignan jaarlingen in 2003 met de ‘Joost’ en in 2006 eerste nationaal Bordeaux.  Hier stroomt Jan Ernest bloed.
- 1st intern. Bordeaux jaarlingen Euroregio 2007  bij Herman van Helmond, deze duif heeft 25% Jan Ernest bloed.
- Barcelona 2001 tot en met 2009 volop prijzen met o.a. derde Barcelonaduif ZLU, door Cees van Oers behaald met duiven waarin Jan Ernest bloed stroomt.
- St.Vincent 2001 op 1200km wordt gewonnen door Jacob Keun met de “841”. Ook wint Jacob een 2de nationaal en een derde nationaal St Vincent en een 2de Nationaal Bergerac.
Zijn hok is opgebouwd met duiven van Jan Ernest.
- eerste nationaal Dax en een derde nationaal St.Vincent 1999 zijn behaald door de “94” bij C.A.van Heijst met een 50% Jan Ernest.

Wanneer we aan Jan vragen welk ras hij op de hokken heeft zitten  dan geeft hij als antwoord “het oude Steenbergse soort”.  Het oude Steenbergse soort is in de loop der jaren uitgewaaierd over de hele wereld. Het kent inmiddels een verscheidenheid aan kruisingen met andere lijnen en soorten. Hokken  met een concentratie van het echte Steenbergse soort zijn langzaamaan  verdampt en verdwenen. Deze bronnen zijn zeldzaam geworden.  
Jan heeft destijds o.a.duiven uit de wereldberoemde ‘131’gehaald bij Jan de Weert. Ook kreeg Jan een koppel eitjes van Adrianus van der Wegen uit Het Oud Doffertje x de oude donkere duivin. Via Rooms kwam er een kleindochter van Het Zilvervosje van bakker Meester uit De Heen. Er kwamen duiven van Cees de Groot en Jan van der Par.  Begin jaren zeventig werd er samengekweekt met broer Theo Ernest. Deze duiven vormden de basis voor de huidige Jan Ernest duif
Door de jaren heen heeft hij wel eens een duif ‘ingepast’  Het gaat dan om een beperkt aantal duiven die aan de stam zijn toegevoegd. Jan ruilde dan een duif, plaatste deze in zijn stam en borduurde verder op de oude lijnen. Op deze manier leeft het oude Steenbergse soort voort in de duiven van Jan.  Veel  liefhebbers hebben inmiddels begrepen dat je het water bij de bron moet halen :
Philip Geerdink; Dick Leeuwekerke met de Iwan die twee nationale zeges behaalde in ’98 en’99 ; van den Heuvel, eerste nationaal Bergerac tegen ruim 20000 duiven ; Hans Wolfsen met o.a. een rechtstreekse Ernest, Helga;  Marno Lensvelt ; Gebroeders de Zwart een achtste en negende Bordeaux ZLU, Hans Peter Verkooijen; Lothar Lessmeier; P.Schellekens ; W. de Leeuw; Gijs Lobee ;      Nouwen-Paesen en via de ‘Joost’ (50% Jan Ernest ) ook bij Eric Limbourg. Ze zijn allemaal geslaagd met rechtstreekse van de bron of indirecte duiven van Jan Ernest. Waarschijnlijk kunnen ze allemaal bevestigen dat de duiven van Jan zich goed laten kruisen.

Is er een verklaring waarom de duiven van Jan Ernest zich zo goed laten kruisen.    Vooraleerst is het misschien goed te beschrijven wat, als je dit zou mogen generaliseren, de duiven van Jan Ernest typeert. De duiven hebben een rijke, zachte pluim en zijn iets minder groot dan de meeste andere duiven. Zoals we allemaal weten kunnen we niet in een duif kijken, maar toch… “Jan heeft duiven die nooit opgeven. Op loodzware vluchten zullen de duiven van Jan zich zeker tonen.” Dit is een wapenfeit waaruit blijkt dat Jan duiven met karakter heeft. De volgende uitslag illustreert het wapenfeit:  Nationaal Tarbes 2008, de wind waait uit het Noorden. Jan korft 12 duiven. Hij draait tien duiven en zijn laatste duif heeft prijs 1331 nationaal tegen 10606 duiven.
Het ‘hok Jan Ernest’ heeft  zich ondanks de ‘moordende concurrentie’ meer dan goed staande  kunnen houden in Steenbergen en omstreken. Door de jaren heen heeft Jan nauwe familiekweek niet geschuwd. Welke duif je ook neemt in de stamboom vind je altijd weer broers, dochters, neven, etc. De basisduiven komen steeds in de pedigree terug. De duiven zijn gehuisvest op 15 meter hok  met een beperkt aantal duiven.

Jan heeft een doorgefokt ras door de basisduiven sterk in te telen. De basisduiven hebben op de vluchten eerst moeten bewijzen dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Jan kweekt zelf het liefst uit duiven die zich op de vluchten bewezen hebben én waarvan de broers of zusters ook goed presteren.
Jan heeft veel prijzen behaald, as-duiven, kampioenschappen op de overnacht,maar nooit een eerste nationaal op een vlucht. Dit terwijl anderen vele kopprijzen vliegen met duiven waardoor ‘bloed’ van het ras Jan Ernest stroomt. Dit is misschien te verklaren door de hechtheid van zijn stam. Zelden komen er nieuwe duiven bij die geen bloedverwantschap hebben met zijn ras. Aanwinsten zijn er wel door bijvoorbeeld een samenkweek met C.van Heijst waarbij de ‘bloedlijn Jan Ernest’ weer terug stroomt naar de bron.  

Bij Jan op het hok zijn er geen geheimen. Het zit hem niet in het voer, noch in het toedienen van medicijnen. Toch hoort Jan al meer dan vijftig jaar bij de grote kampioenen. We zien kampioenen komen en we zien ze weer gaan. Het is maar zelden dat een liefhebber zich langer dan een decennium staande kan houden, laat staan een halve eeuw. De verklaring hiervoor  vragen we aan Jan.
“Je moet vertrouwen hebben in je eigen duiven. Je moet er in blijven geloven en geduld hebben ook als het een keer tegen zit.”  Ook bij Jan heeft het af en toe goed tegen gezeten. Zo heeft hij naast twee maal veldvergiftiging ook een duivendiefstal meegemaakt. Alle oude duiven waren gestolen, alleen de jongen hadden ze laten zitten. Jan heeft zijn hok weer op de rails gezet met deze jongen, het eigen soort.
Jan speelt zijn duiven op traditioneel weduwschap. Vooraf aan de vlucht worden de duivinnen niet getoond. De doffers krijgen dan wel hun schaal. Bij thuiskomst krijgen de doffers hun duivin te zien.
Hij houdt zijn duiven zo eenvoudig mogelijk. Alle dagen krijgen de duiven een standaard vierseizoenen mengeling. Gedurende het hele jaar door krijgen de duiven gerst aan de mengeling toegevoegd. In de winter wordt er meer dan 50% gerst gevoerd, dan komen de duiven niet meer buiten. Het is belangrijk dat de duiven niet te vet worden. Wanneer een weduwman naar de grote vlucht moet, krijgt hij een paar dagen voor het inmanden een potje in de bak waarin afzonderlijk gevoerd wordt.

In de tuin staat het duivenhok niet op zich. Er staat ook een kasje waarin vroeger de planten voor de tuin gekweekt werden. Nu kweken ze er goudvinken. Beiden houden ze van de natuur. Jan in het bijzonder van vogels. Deze interesse komt goed van pas bij het observeren en verzorgen van de duiven. Jan en Lena Ernest kijken uit naar de zomer. “Dan kunnen we gezellig op het plaatsje achter het huis wachten tot de duiven binnenkomen.”  Lena staat volledig achter de hobby. “Als je er niet allebei achterstaat, komt er niets van.”

Jan is een liefhebber die zijn eigen weg gaat en zich door niets of niemand van de wijs laat brengen.
Een groot compliment voor Jan Ernest is de uitspraak van Ad van Heijst uit Wijchen die aangeeft dat Jan zijn voorbeeld in de duivensport is.: “Jan is een gewone liefhebber gebleven die wekelijks plezier beleeft aan de duivenhobby.” 
Presataties van Jan Ernest:
Barcelona 2006 drie op drie; 2003 de 4de nationaal Perpignan; 1995 overnachtkampioen zuid onaangewezen + pakt als enige de tien getekende duiven op St Vincent, Barcelona, Dax, Marseille en Perpignan;1994 overnachtkampioen zuid onaangewezen;1993 overnachtkampioen zuid onaangewezen, 11 nat Barcelona, 6de nat. Pau, 9de nat Pau, 3de nat.Dax, 31ste Lourdes, 8 nat Bordeaux, 36 nat Mont de Marsan.
Beroemde duiven van Jan zijn De Pau, 88-8826707 en de sterkweker 68-2089955 afkomstig van Jan de Weert met als moeder de beroemde ‘131’.

 

 

Jan Ernest bezit over de jaren één van de beste vlieghokken van Nederland dat kunnen we wel stellen. Laat ik enkele prestaties benoemen:
2010 Tarbes 5
e en 28e Nationaal tegen 7.490 duiven
2010 Bergerac 8
e Nationaal tegen 16.041 duiven
2011 Bergerac 1
e prijs in de ZUF 844 duiven
2011 Dax 6
e en 8e prijs 472 duiven
2012 St. Vincent 9
e 3.468 duiven
2012 Dax 1
e prijs in de ZUF 521 duiven
2013 Dax 5
e prijs 364 duiven
2013 Tarbes 5
e prijs 462 duiven
Vliegen was zilver en kweken is goud. Weinigen hebben andere liefhebbers zo op de kaart gezet als Jan Ernest. Met soort of duiven van Jan Ernest won van Houten internationaal Barcelona 2009, Jan Geerdink 2 x in eerste 75 Nationaal Barcelona, Cees van Oers 3
e Barcelonaduif ZLU, Cees van Heijst 1e Nationaal Dax en 4e Nationaal St. Vincent,  Auke Smid 5e Nationaal Barcelona 2008, Walter van der Meulen 4e Nationaal Barcelona 2006, 2007 Herman van Helmond 1e Internationaal Bordeaux.
In 2016 won Hans Lindenberg de 1
e Nationaal Barcelona en de 4e Internationaal met een duif met Jan Ernest bloed.
Sterspeler Joost de Smeyter heeft uit de ‘Super 23’ van Jan Ernest zijn 1
e prijs internationaal Perpignan gekweekt. De 1e Internationaal Perpignan is vader van de provinciaal winnaar Libourne tegen 551 duiven en 40e Nationaal St. Vincent. Uit deze 5e Nationale As duif jaarlingen KBDB Grote Fond kweekte Joost de 1e Internationaal Pau 2015 tegen 9.062 duiven, dit kan geen toeval meer zijn en geeft de klasse aan van de Jan Ernest duif gedurende vele decennia!!!

 

 

Jan Ernest, met recht een oude ‘Hollandse’ meester.

Onder ‘oude meesters’ worden kunstenaars geschaard als Rembrandt van Rijn, Pieter Paul Rubens en Vincent van Gogh. Zij zijn het die Vlaanderen en Holland met hun unieke talent mede op de kaart hebben gezet.

 

Zij hebben met fabelachtig vakmanschap hun eigen hand zichtbaar én alom herkenbaar gemaakt.
Ook Jan Ernest kun je inmiddels classificeren als een oude meester, maar dan op het gebied van de duivensport. In 2010 liet hij  wederom zien dat hij niet alleen een liefhebber is, maar ook een vakman. Hij werkt met een palet duiven, waarbij zijn hand duidelijk zichtbaar blijft. Hij heeft een geheel eigen type duif ontwikkeld en dat alles met een ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid. De kweekwaarde van zijn duiven is groot.    
Postduivenliefhebbers die een ‘Jan Ernest’ in hun privécollectie hebben zullen de toegevoegde waarde van de duiven van deze oude meester meer dan eens gemerkt hebben.      
         
De ‘topstukken’ in 2010 waren

 08-3732716     1ste Bergerac Rayon 1  tegen 1174 duiven

08-3732716     4de Bergerac B2000     tegen 4884 duiven

06-1212447     1ste Tarbes Rayon 1    tegen 462  duiven

06-1212447     5de Nationaal Tarbes   tegen 7490 duiven

04-2224698     28ste Nationaal Tarbes tegen 7490 duiven

08-3838333     62ste Nationaal Pau    tegen 2657 duiven

 

Barcelona nat. 2010, 3 duiven mee, prijs 500 en 962 tegen 7016 duiven

                                   met een prijspercentage van 66,6%.

Pau nat. 2010,       2 duiven mee, prijs 62 en 385 tegen 2657 duiven

                                   met een prijspercentage van 100%

Tarbes nat.2010,     6 duiven mee, prijs 5, 28, 379, 791 en 1307 tegen 7490 duiven

                                   met een prijspercentage van 83,3%

St.Vincent nat 2010, 9 duiven mee, prijs 357,360 en 691 tegen 11180 duiven

                                   met een prijspercentage van 33,3%

Cahors nat 2010,    11 duiven mee, prijs 378, 556,1238,1640,1667 en 3056 tegen 13185 duiven

                                   met een prijspercentage van 54,5%

Bergerac 2010,      12 duiven mee, prijs 4, 183, 464, 496, 509, 637, 778, 866 en 1194 tegen 4884 duiven                        met een prijspercentage van 75%

      met een prijspercentage van 75%

Bordeaux 2010,      17 duiven mee, prijs 408,1051,1450,1901,2330,2497,3103 en 3240 tegen 13336 duiven is                    met een prijspercentage van 47%.

Dax nat 2010,        8 duiven mee, prijs 1867, 2011 en 2593 tegen 12128 duiven

                                   met een prijspercentage van 37,5%

Over alle vluchten gezien is dit een prijspercentage van ruim 62%.

“Hier kun je echt de hand van Jan Ernest in zien”  Je ziet continuïteit op het gebied van prestaties,  met uitschieters zoals een vierde, vijfde, achtentwintigste en zesenzestigste nationaal in 2010.  

Zo is de 06-1212447 een ‘kunstwerk’ met de palmares:

  5 de   nationaal Tarbes   2010     7490 duiven

8 ste  nationaal Bergerac 2008    16041 duiven

6 de   Nationaal Dax      2012     8728 duiven

236    nationaal St Vincent 2009  13020 duiven

360    nationaal St Vincent 2010  11180 duiven

547    montauban B2000 2009        6304 duiven

772    nationaal Montauban 2008   17364 duiven

1331   nationaal Tarbes 2008      10606 duiven

 

 

  

 

 

De 04-2224698, de Dokus, heeft de volgende palmares:

28ste nationaal Tarbes 2010         7490 duiven

36ste nationaal Mont de Marsan ‘09 10212 duiven

76ste nationaal Sint Vincent 2009  13020 duiven

691   nationaal Sint Vincent 2010  11180 duiven

1425  nationaal St Vincent 2007    13437 duiven

2011  nationaal Dax 2010           12128 duiven

2320  nationaal Tarbes 2007        13360 duiven

60ste Montauban B2000 2009          6304 duiven

213   Dax B2000 2007                4112 duiven 

 En de palmares van de 08-3838333:

 62ste  nationaal Pau 2010           2657 duiven

133ste internationaal Pau 2010      8170 duiven

Je kunt aan Jan merken dat hij belangstelling heeft voor hetzelfde type duif van andere liefhebbers. Zo is er met de komst van de 08-3839955 van collega liefhebber van Tilbeurgh een andere invloed meegekomen die een mogelijke aanvulling kan zijn. De prestaties van Jan’s soort inspireren de hedendaagse duivenliefhebber.
Het ras van Jan Ernest is nog steeds springlevend binnen de duivensport. Een oeuvre waarin de -261, het roodoogje, de brommer, de -55, de F-lijn, de Pau, het Barcelona koppel en nu ook de Dokus en de -447 zijn opgenomen.  Het mag met recht een levenswerk genoemd worden.